Wat vaccinaties ons kunnen leren over het vinden van onze passie.

Gedurende de 18e eeuw was één van de meest gevreesde ziektes de pokken. Het was niet ongebruikelijk dat ongeveer 33% die het opliep er aan overleed. Dit is een ongekend hoog aantal dat je er bijna geen voorstelling van kan maken. Moet je voorstellen als alle mensen die nu in Nederland leven dit zouden krijgen... Miljoenen zouden het niet overleven. Dus het was enigszins belangrijk hier wat aan te doen.


In die tijd was er weinig bekend over behandelingen en vaccinaties. Dus als je het had was er niks aan te doen dan afwachten tot het voorbij was. Dit was het geval tot tot Edward Jenner zich ermee ging bemoeien.


Edward Jenner was een engelse dokter die al jong in zijn carrière geraakt werd door het onderwerp:nieuwe ontdekkingen doen. In zijn vrije tijd bestudeerde hij de natuur en daarnaast volgde hij de medische ontwikkelingen op de voedt. Het is niet zomaar dat ik hier op in ga, want net zoals bij iedereen in het leven bepalen de stappen die je neemt, hoe onlogisch soms ook, tot het geen waar je uit wil komen.


Dus doordat Jenner de onderwerpen (geneeskunde en nieuwe dingen ontdekken) combineerde begon hem iets op te vallen. Hij kwam tot de ontdekking dat melkmeisjes die dichtbij en veel met koeien werkten geen last hadden van de pokken. Het leek alsof ze resistent waren geworden. Alsof ze het niet konden krijgen. Hij zag dat ze wel de koeienpokken kregen, maar dat deze vorm van de pokken erg mild was en weer voorbij ging.


Dat bracht hem op een idee: "zou het kunnen zijn dat koeienpokken je immuun maken voor de menselijke variant. Jenner Besloot dit idee te testen op een jongen van acht (niet geheel ethisch, maar uhum daar geen we even niet op in). Het bleek te werken (tot zijn grote opluchting) en zodoende breidde hij zijn tests uit. Hij besloot nog 23 mensen te testen en ook hier werkte het: ze kregen een milde niet gevaarlijke variant en werden immuun. Jenner schreef na deze tests het volgende:

“De blijdschap die ik voelde met het vooruitzicht dat ik weleens voorbestemd zou kunnen zijn om 1 van de grootste dreigingen van deze tijd te kunnen aanpakken was zo enorm, dat ik dacht dat ik in een droom leefde"


– Edward Jenner


Vanaf dat moment heeft Jenner zijn leven in dienst gesteld van het aanpakken van deze ziekten. Hij gaf zijn baan als dokter op om zijn leven te wijden aan de immunologie. En dit was zeker geen slechte keus. 17 jaar na de dood van Jenner, was een vaccinatie tegen de pokken in Engeland gratis te verkrijgen. En later werd Jenner bekend als de man die de meeste mensenlevens ooit heeft gered in de geschiedenis van onze soort.


Waarom vertel ik dit verhaal? Omdat verhalen leiden tot inspiratie, dat zeker. Maar vooral: omdat dit verhaal raakt met onderwerpen uit mijn vorige blogs, plezier en doelen stellen.


Jenner werkte vanuit plezier en bereikte daarmee een doel groter dan hij ooit heeft kunnen weten. Dit gebeurde doordat zijn persoonlijke missie: het helpen van mensen, en zijn plezier in het doen van nieuwe ontdekkingen, samenkwamen.


Het verhaal is dus een ode aan werken vanuit je plezier, vanuit wat je blij maakt, misschien zelfs je roeping. Wat het verhaal ook mooi maakt is dat Jenner een gevoel omschrijft. Het gevoel wat hij had toen zijn levensmissie duidelijk werd.


Het is vaak zo dat we eindeloos zitten na te denken over wat willen in het leven, ik kan me echter niet voorstellen dat ooit iemand het via die weg heeft gevonden (jij wel, laat het met weten!). Het gevoel zegt ons dus wat we moeten doen in het leven, niet het hoofd.


Maar hoe komen we uit bij ons gevoel? Hoe leren beter voelen? En vooral: hoe passen we ons gevoel toe om keuzes te maken?


De volgende blog heeft hier antwoorden op. Het heeft te maken met anders denken, met terugkijken en herinneringen op halen, met gedragsverandering. Al benieuwd? Blijf dan vooral de blogs volgen.


Lees ook de vorige blogs over weten wat je wil en 3 stappen naar meer werkplezier terug als je interesse is gewekt,


Weer veel dank voor het lezen, fijn weekend!


6 keer bekeken0 reacties

© 2021 SPORTSCHOOL VOOR DE MIND

Privacy

Algemene voorwaarden

  • YouTube Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
  • Facebook
  • Instagram

KVK 65484630

IBAN: NL45 INGB0650436008

BTW: NL122388070B01