Waarom aandacht alles mooier en ook stiekem beter maakt? Lees deze liefdesverklaring aan aandacht.

Bijgewerkt: 25 jul 2020

Aandacht o aandacht waar ben je aandacht ?

Verberg het onprettige en pieker over alles

En als je dat niet doet, zweer ik je dat je het vindt.

En zal ik me niet langer verliezen in afleiding.


Zoals je door hebt is hierboven de tekst vervangen op plekken die normaal over Romeo en Julliet gaan met aandacht en termen die daarbij horen. Het kan zodoende niet helemaal serieus over komen of zelfs als een geintje worden geïnterpreteerd.

Het is echter een liefdesverklaring aan aandacht, een liefdesverklaring aan wat je zou kunnen noemen als dat wat het leven de moeite waard maakt. Aan de regie over je leven die eruit voortkomt en het inzicht wat er uit voortkomt in wie je écht bent. Aan de zelfontwikkeling, groei en creativiteit die eruit kan voortkomen.

Je kan je leven niet veranderen als je niet weet hoe aandachtig te zijn.

Het kan zijn dat je je leven niet wil veranderen, dan kan je besluiten dat je niks met aandacht doet of te maken wilt hebben. De zin hierboven is echter kleiner bedoeld dan de geschetste levens


veranderende aanname die bij je kan zijn opgekomen.

Het is namelijk gewoon essentieel aandachtig te zijn (klinkt ook redelijk levensveranderend maar toch). Vaak vinden namelijk in het veld van aandacht de meest belangrijke en gelukkige momenten plaats. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je er het in je voordeel kan leren gebruiken en vooral: wat het is.

Misschien ben je bekend met wat aandacht is (het spreekt ook wel een beetje voor zich, het woord aandacht dan) en misschien ook niet. Daarom een korte omschrijving/definitie:

Aandacht is eigenlijk 1 ding tegelijk doen zonder afleiding.

Aandacht is dus eigenlijk opgaan in een activiteit, alert en opmerkzaam, waakzaam en gefocust. Zijn met wat het is en mooi in zijn eenvoudige schoonheid. Aandacht is zijn bij wat belangrijk is, bij wat er toe doet.


Als aandacht zo belangrijk is en het helder is wat het is, hoe staat het er dan eigenlijk voor met onze aandacht?

We hebben allemaal aandacht, gelukkig maar, we zijn allemaal mensen, Yes!

Echter lijkt het erop dat we de laatste jaren steeds minder goed worden in het aandachtig zijn. Natuurlijk te wijten aan onder andere de veelvoud aan prikkels, online zichtbaarheid en verwachtingspatronen die naar perfectionisme neigen.

De laatste 15 jaar is dit allemaal exponentieel toegenomen, maar daar later meer over want dit is een liefdesverklaring en geen maatschappelijke problemen focus blog.

Aandachtstraining, het geen waarmee je aandacht leert hebben en vooral vasthouden op dat geen wat je belangrijk vindt, kan enorm helpen om bovenstaande superlatieven te kunnen waarmaken.

Hierbij oefen je eigenlijk het dus langer doen van 1 ding tegelijk wat voor jou op dat moment van waarde is. Dit oefenen gaat met gesloten ogen en wordt in de volksmond ook wel meditatie, mindfulness of zen genoemd (zen betekent trouwens letterlijk ook aandacht, ook laat deze definitie het belang zien van aandacht binnen zen, gezien de hele stroming hierop is gebaseerd).


Door langere tijd in stilte steeds je monkey mind terug te brengen bij het object van aandacht bijvoorbeeld de ademhaling, prikkels in je been of het opkomen van een gevoel van winderigheid, zorgt dit terugkomen ervoor dat je steeds langer 1 ding tegelijk kan doen. Het is namelijk een illusie dat we twee dingen tegelijk kunnen ( ook voor vrouwen is dit helaas zo!).

Net zoals het leren pianospelen is het niet binnen een paar weken dat je aandacht helemaal doet wat je ervan verlangt. Het kost tijd. Tijd om je aandachtspier/gebied in je hersenen te trainen en doen groeien tot deze minder wordt geleefd door afleiding.

Minder afleiding is het gevolg van aandacht training

Een getrainde aandachtspier moet onderhouden worden. Daarom is de naam van het bedrijf waar deze blog uit voorkomt ook sportschool voor de mind. Het is nodig dat we het trainen van aandacht gaan zien als vergelijkbaar met het trainen van het lichaam.

Op de bank blijven zitten en chips eten de hele dag zorgt voor allerlei gezondheidsproblemen. Hetzelfde geld voor het niet trainen van je mind. Het zorgt voor verkeerde keuzes maken op gebieden en waarden die belangrijk voor je zijn. Waarden als je relatie, werk, gezondheid of je impact op de aarde. Het zorgt voor verveling, afkeer en twijfel. En (misschien wel het belangrijkste) het zorgt er vooral voor dat we ons identificeren met onze gedachten in plaats van dat we gedachten gebruiken als middel om een doel te bereiken.

Na even hierboven toch wat verloren te gaan in de theorie van aandacht graag weer verder met de verklaring.

Aandacht is geweldig. Het zorgt ervoor dat de mens de regie pakt over zijn of haar eigen impulsen, verlangens en neigingen. Het zorgt voor het doorbreken van patronen en het verwerken van moeilijke ervaringen uit het verleden. Het zorgt voor genieten van zelfs de kleine dingetjes zoals koffieprut uit een zetgroep van je koffieapparaat halen.

Mindfulness en meditatie zorgen ervoor dat je deze geweldige effecten van aandacht kan gaan ervaren en vooral blijven ervaren.

Daarom is het altijd goed eens een training of cursus te volgen als je dat nog niet gedaan hebt of op dagelijkse basis te blijven oefenen.

Hierbij altijd in acht nemend dat je zelf op onderzoek gaat en niks geloofd wat een ander zegt.

Bij deze het einde van de liefdesverklaring, anders wordt het zo'n lange vervelende tot d eind met de conclusie wachtende blog. belangrijker hier mee verder te gaan dan weer afgeleid worden door iets wat misschien sneller, beter of effectiever is. Denk hierbij dat mindlesness bij het trainen van aandacht belangrijk is: het niet willen zoeken of vinden van een oplossing.

De mind kan niet weten en zal niet weten hoe je 1 ding tegelijk kan doen. Je doet het gewoon.

Bij deze het einde van de liefdesverklaring, anders wordt het zo'n lange vervelende, waar pas op het eind de conclusies komen maar die je toch helemaal moet lezen, blog.

Train je aandacht, verander je leven!

© 2021 SPORTSCHOOL VOOR DE MIND

Privacy

Algemene voorwaarden

  • YouTube Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
  • Facebook
  • Instagram

KVK 65484630

IBAN: NL45 INGB0650436008

BTW: NL122388070B01

LOCATIES WAAR WE ACTIEF ZIJN:
 

Utrecht
Utrecht Leidsche Rijn

Zeist
Houten