Stop met uitstellen. Begin vandaag met meer doen van waar je goed in bent!

Kijken naar wat werkt of heeft gewerkt zorgt voor energie en enthousiasme. Het zien waar je goed in bent en het voelen van je talenten staat daarin centraal. Er is veel bekend over dit onderwerp, maar minder bekend over de concrete praktische toepassing. Naar mijn mening gaat het over plannen. Over jezelf er op voorbereiden. Over uit je patronen stappen. Als je dat lukt zal dat je werkplezier met 100% vergroten.In eerdere blogs heb ik het gehad over dat je dit kunt bereiken door terug te blikken op het verleden. Hierin keken we naar hoe je dit soort ervaringen vindt. Hoe je ze herkent en kan uitlichten. De kern hiervan was visualisatie, praten over en voelen. Vragen als: wat roept de herinnering aan die positieve situatie bij je op? Wat voel je in je lichaam? Waar voel je dat in je lichaam?, kunnen leidend zijn om ze te vinden. Het is vaak een gevoel van willen bewegen, van lichte (of volledige) euforie, van blijdschap of intern huppelen. Komt er niks op? Doe het dan nog eens. Praat er met mensen over. Neem er de tijd voor (plan het in!), maar de kern? Blijven proberen. Hierbij past dus ruimte inplannen om er bij stil te staan. Mogelijkheden creëren om jezelf meer zo te leren denken.

Kom to de kern van je positieve ervaring

Als je dus hebt ontdekt wat die momenten zijn is het tijd om ze uit te pluizen, de ingrediënten te ontdekken, ze te ontmantelen. Op deze manier kom je tot de kern van je positieve ervaring. Met de kern in je achterhoofd kan je gaan kijken naar nieuw gedrag. Gedrag waarin jij en je succeselementen volledig tot hun recht kunnen komen. Je kan dit in zowel werk als privécontext plaatsen.


Nieuw gedrag ontwikkelen om tot je recht te komen

Hoe dit werkt is mooi te illustreren met een persoonlijk voorbeeld. Ik krijg enorm veel energie van het lezen van boeken over hoe dingen beter kunnen. Hetzelfde heb ik met de gesprekken die ik over dit onderwerp voer of als ik met mensen spar over het oplossen van problemen. De elementen die hierin terug komen zijn voor mij: het vormen van ideeën, het oplossen van een probleem, het combineren van de verschillende input, actiegerichtheid en het benutten van mijn leergierigheid. Toen ik dit door begon te krijgen begon ik vervolgens te kijken naar activiteiten waarin deze talenten samen zouden kunnen komen. Bij mij kwam dat neer op blogs schrijven, trainen en coachen op persoonlijke ontwikkeling en het actiegerichte onderdeel van ondernemen. In deze activiteiten combineer ik wat ik lees, hoor en bespreek. Zodoende kan ik problemen van mezelf en anderen oplossen en kom ik het beste tot mijn recht.


Het is wel nog vaak zoeken, maar het gevoel laat me hierin weten of ik wel of niet op de juiste weg ben. Een haastig/gejaagd gevoel zegt me vaak dat ik even ben afgedwaald. Dat ik moet bijsturen. Het geeft me een signaal om even te stoppen waar ik mee bezig ben en te kijken naar hoe ik verder wil.


Hinderende elementen verwijderen

Als je er achter komt wat deze succes ervaringen zijn kan het zijn dat je helder krijgt dat er elementen in je baan zitten die je er van weerhouden (vaak administratie) om ze vaker in te zetten. Het kan van levensbelang zijn om dit soort elementen uit je werkzaamheden te verwijderen. Als je geluk hebt kun je het gesprek met je manager of leidinggevende aangaan over hoe je ervoor kunt zorgen dat ze niet meer bij jou liggen. Als je geen geluk hebt (het kan echter op de langere termijn juist zorgen voor veel meer geluk) is het misschien beter toch een andere baan te gaan zoeken.

Maar voordat iedereen zijn baan opzegt, is het dus belangrijk dat je deze elementen kent en een plaatje maakt van hoe dit er in werkvorm uitziet.

Omdenken naar nieuw gedrag in 3 stappen

Als je de elementen hebt geanalyseerd (ook wel talenten genoemd) kun je ze gaan omdenken naar nieuw gedrag, nieuwe contexten.

Dit is waar het voor veel mensen vaak stopt. Dit is meer dan logisch, want hier komt twijfel en angst op over alle activiteiten die je kunt gaan kiezen voor dit nieuwe gedrag. Er zullen weer veel vragen bij je opkomen, waar moet ik beginnen? Uit alle opties die er zijn, wat is nou de best passende? Wat als ik de verkeerde dingen kies?

Om deze vragen te beantwoorden zou je de onderstaande 3 stappen kunnen volgen.


Stap 1. Bepaal je niet werkende werkzaamheden

Hoe zou het zijn als je de werkzaamheden waar je op leeg loopt qua energie niet meer zou hebben?

Wat zijn deze werkzaamheden?

Zijn er mensen in je team of omgeving die je zou kunnen vragen ze van je over te nemen?

Zo nee, zijn er andere mogelijkheden om onder het werk uit te komen Deze zijn er altijd! Gebruik je creativiteit. Als alles mogelijk was en niets me in de weg zou staan, wat zou ik doen met deze werkzaamheden? Wat is de eerst zo klein mogelijke stap die ik kan zetten om van deze werkzaamheden af te komen? Voor welke datum wil ik er helemaal vanaf zijn?


Stap 2. Ga dromen, visualiseer hoe het is om alleen te doen waar je energie uit haalt

Voor dromen en visualiseren neemt niet iedereen de tijd. Dit is daarom een belangrijke voorwaarde voor het succesvol maken van deze stap. Als je de tijd hebt gevonden ga er dan even voor zitten en stel jezelf dan een aantal vragen. Stel je voor dat je alleen maar werk doet waarin je je talenten kunt inzetten. Hoe zou je je dan voelen? Hoe ziet je werkdag eruit? Met welke mensen werk je samen? Waar ben je? Hoe ziet de omgeving eruit? Welke projecten in het laatste jaar of in je werk geschiedenis leverden je de meeste energie op? Waar gingen ze over? Wat was het resultaat? Hoe richt je je werkweek in? Wanneer werk je aan wat? Als het goed is komen er nu concrete dingen uit naar voren. Koester deze. Ze kunnen erg belangrijk zijn. Schrijf ze op en ga naar de volgende stap.


Stap 3. Probeer het eerst zelf, gebruik anders een coach, goede vriend of partner.

De werkzaamheden waar je je talenten op inzet liggen vaak buiten je huidige denk en werkpatronen. Het is daarom belangrijk om dingen anders te gaan doen dan je ze al deed. Verander je routines, doet iets nieuws, fiets een andere weg naar huis. Een andere goede manier is het terug laten komen in je weekplanning, kwartaalplanning of jaarplanning. Als je elke week een half uur neemt om je week te plannen doe dan het volgende. Maak een mapje of plek in de cloud (evernote, drive) waar je de volgende documenten klaar hebt staan: Een lijstje met je energie gevende flow activiteiten uit het verleden, je missie, passie en vaardigheden en ook een lijstje met je doelen (heb je deze nog niet, plan een moment in je week in om hiervoor te gaan zitten, als je hier een format voor nodig hebt laat het me weten, ik stuur hem je graag toe!). Plan dan per energie gevend werkactiviteit een aantal blokken in je week in. Doet dit voordat je je normale weekplanning erin zet.

Leer van je probeersels. Bouw ze uit in de week erna. Er is een redelijke kans dat het je niet zelf lukt. Dit is heel normaal! Het is enorm aan te raden een coach in de arm te nemen. Deze houdt je hier op gefocust, zet je aan het denken, en geeft je tips over hoe je nog beter je talenten kan inzetten. Geen geld of tijd voor een coach? Gebruik dan je partner of een goede vriend. Spreek af elke week een half uurtje hier over te praten. Let op hoeveel energie je dit geeft!


Meer werken vanuit je talenten gaat in stapjes

Gedragsverandering gaat in stapjes. Doe daarom eerst het één dan het ander. De kern zit hem in het doen. In het ervaren of het voor je werkt. Als je blijft uitstellen om meer te doen van waar je goed in bent, blijf je waar je bent, blijf je stil staan. Een goed systeem voor persoonlijke effectiviteit is hier vaak leidend. Ook hier gaat het om doen. Probeer het een maand. Doe echt alles wat dat boek of die cursus je heeft geleerd. Ga vooral niet twijfelen. Heb vertrouwen (de meeste mensen deugen, jij dus ook). Als je dit doet zal je komen waar je wilt zijn. Je zal net zoals ik energie hebben om te werken aan wat je het liefst doet en daarnaast nog alle energie hebben om leuke dingen te doen na werktijd.

Zet jij de stap? Angst houdt je vaak tegen. Trotseer hem. Doe elke dag 1 ding wat ongemakkelijk voelt. Zo stap je uit je patronen en creëer je ruimte voor dat waar jij je geweldig door voelt.

Veel succes, ik weet zeker dat je het kan!

Bedankt voor het lezen! Tot de volgende keer


4 keer bekeken0 reacties

© 2021 SPORTSCHOOL VOOR DE MIND

Privacy

Algemene voorwaarden

  • YouTube Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
  • Facebook
  • Instagram

KVK 65484630

IBAN: NL45 INGB0650436008

BTW: NL122388070B01