Nooit meer twijfelen? Train je aandacht!


We vragen tegenwoordig nog al wat van ons zelf. Succes. De top halen. Geen zwakte tonen. Een goede vader of moeder zijn. Maar hoe doe je dat? Hoe weet je nou of je het juiste doet? Wat je moet kiezen of waar je moet beginnen? Er zijn zoveel keuzes, zoveel om over na te denken. Een hoop hiervan zorgt voor twijfel. Zorgt voor stilstand. Deze blog is voor de twijfelaars, de afwegers, de mensen die het moeilijk vinden knopen door te hakken. Of gewoon: voor mensen die het moeilijk vinden een soort jam te kiezen.

Waarom twijfel?

Hoe zou het zijn om nooit meer te twijfelen? Voor mij klinkt het heerlijk. Nooit meer twijfelen, hmmm.. Het klinkt als rust, als vakantie als onder de palmboom liggen aan de zee. Ook roept het wat angst op. Angst omdat ik dingen on overwogen of vanuit het niets zal moeten gaan doen. Angst om te falen, de angst om de verkeerde beslissingen te nemen. De twijfel en angst zijn vaan een tegengestelde van wat werkt. Het opzoeken van de angst of gewoon in actie komen en ziet wat er gebeurd geeft veel meer voldoening.

Om te begrijpen waarom twijfel ons zo hindert zetten we eerst de beginselen van twijfel uiteen, vervolgens gaan we in op hoe je ermee kan stoppen om vervolgens toe te werken naar een leven waar in je gewoon dingen gaat doen.

Twijfel is voornamelijk een cognitieve activiteit. Het is handig als we keuzes moeten maken waarbij we onze ratio nodig hebben. Het is vaak echter alleen onhandig als we echt willen kiezen. Dit is dus eigenlijk al meteen een contradictie. Twijfel wordt geassocieerd met keuzes maken, weten wat belangrijk is. Echter is twijfel vaak juist het geen wat je tegen houdt om keuzes te maken.

Waarom? Omdat je blijft zitten waar je zit. Omdat je keuzes maken uitstelt. Omdat het je vooruitgang belemmerd.


Bij het zoeken naar twijfel op wikipedia kom je als eerste uit bij de filosoof Descartes. Ja die man die is gekomen met " ik denk dus ik ben"( of ik denk dus ik besta).


Je kan zeggen dat dit me enigszins verbaasde maar eigenlijk was het ook een enorme bevestiging van mijn vermoedens. Vooral omdat Descartes volgens mij (en vele anderen inmiddels) één van de hoofdpersonen is geweest in het vestigen van onze huidige denk maatschappij. Het leven uit het hoofd voorop stellen en je gevoelswereld overslaan komt dus onder andere uit zijn portefeuille. Dit wordt ook bevestigd bij de opdrachtgevers waar ik voor heb gewerkt en nog werk. Bij de clienten die ik daar helpt staat namelijk altijd wel zo'n gevoels gerelateerde probleemvraag vraag voorop (ik wil weten wat ik voel of weten wat ik wil).


Het is, misschien wat ongenuanceerd, om vooral Descartes de schuld te geven, maar dit is geen filosofie blog dus daarom ga ik daar niet teveel nuance aan toe voegen. Ondanks dat kan je dus zeggen dat mede door deze meneer het denken is ingeburgerd. Dat we bijna verslaafd eraan zijn geraakt. Je kan dus ook zeggen dat deze filosofie een redelijke negatieve impact heeft gehad op ons leven. Dat het er onder andere toe heeft geleid dat tegenwoordig 43% in zijn leven te maken krijgt met psychische klachten. Dat er nog nooit zoveel mensen hun gevoel zijn kwijtgeraakt. Maar wat heeft dit te maken met twijfel?


Twijfel bestaat uit gedachten. En gedachten bepalen voor een groot deel wie we zijn. Gelukkig zijn niet al onze gedachten twijfel gedachten, en kunnen onze gedachten ook een bron van creativiteit en geluk zijn. Maar dat is voor een volgende blog.


Degene die je bent is eigenlijk niet te bevatten in je denken. Want als je niet denkt besta je toch ook gewoon? Ik kan je zien als je niet denkt. Je beweegt (gelukkig maar). Je doet dingen. Je bestaat. Het is niet voor niets dat in veel meditatie tradities de gedachten worden gezien als een zintuig, dus niet wie je bent.


Een goede test om te zien hoe het staat met je twijfel is jezelf even een half uur helemaal afzonderen. Even zonder afleiding in een ruimte in je huis gaan zitten. Kijk dan gewoon wat er op komt. Waarschijnlijk is het erg lastig om stil te blijven zitten. Omdat je bijvoorbeeld bent gaan twijfelen over het nut hiervan, je je verveeld of je toch nog even dat koekje moet pakken.


Bizar heh? Zo vaak gaan onze gedachten, naar alles behalve dit moment. Dit heeft dus alles te maken met een verslaving aan denken. Net als met verslavingen aan bijvoorbeeld drugs, moet je afkicken van de verslaving aan je denken. De afkickverschijnselen die hierop volgen uiten zich vaak in verlangen, irritatie, vermoeidheid, verlangen en dus twijfel.


Om te leren stoppen met afleiding, om te leren meer in het nu te zijn, is het enorm aan te raden 1 ding tegelijk te gaan doen. Met aandacht. Te stoppen met multitasken. Er zijn veel verschillende manieren hiervoor. Wandelen (zonder podcast) in stilte, luisteren naar de regen, aandachtig zijn naar wat je ziet, je alleen maar focussen op luisteren naar anderen (zonder te bedenken wat je wilt gaan zeggen). Het enige wat je dan moet doet is opmerken als je gedachten er met je aandacht vandoor gaan, om dan vervolgens weer terug te komen naar waar je aandacht op gefocust was. Hoe vaker je dit doet, hoe sterker je aandachtspier wordt. Hoe meer je er de regie mee kan pakken over je twijfel


De manier om te stoppen met twijfel zit hem dus in aandacht. Met aandacht leer je de twijfel herkennen. Hoe het zich uit in je lichaam. Op welke momenten je twijfelt. Met aandacht kan je er dan voor kiezen om het toch gewoon te proberen. Om te zien hoe het uitpakt. Het wordt zo vaak gezegd en gedacht: als je geen zin hebt om in beweging te komen, maar je doet het toch, ben je hier achteraf altijd blij mee. Twijfel weerhoudt ons vaak van deze beweging van écht leven.

Het is daarom tijd voor afscheid van twijfel. De tijd om verder gaan. Het is tijd voor doen. Tijd om de regie te pakken over je aandacht en zo over je gevoelens. En dit om te zetten te in iets waar je wat mee kan. Dit kan echt. Het is geen grap of droom. Aandacht maakt echt alles mooier.


Neem jezelf daarom voor aandachtiger te gaan leven. Ga mediteren of zoek weer die hobby op waar je jezelf vroeger helemaal in verloor. Als je niks doet blijf je stilstaan.


Veel succes!


9 keer bekeken0 reacties

© 2021 SPORTSCHOOL VOOR DE MIND

Privacy

Algemene voorwaarden

  • YouTube Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
  • Facebook
  • Instagram

KVK 65484630

IBAN: NL45 INGB0650436008

BTW: NL122388070B01