Je netwerk waardevol uitbreiden: leer gesprekken voeren die er toe doen


Goede gesprekken kunnen een zaadje in zich hebben van pure passie. Een zaadje van pure verbinding. Een zaadje van leren, ontwikkelen, kwetsbaarheid. Het kan een zaadje bevatten van herkenning, van groeien en van behulpzaamheid. Een zaadje van hoop en kracht.

Je kunt deze gesprekken opzoeken

Al deze zaadjes samen creëren een goed of zelfs uitmuntend gesprek. Het is niet altijd met iedereen mogelijk om zo'n gesprek te voeren. Je zou kunnen zeggen dat er voor bepaalde gesprekken een bepaalde rijpheid nodig is, zeker als het om specifieke onderwerpen gaat. Zo had ik laatst een gesprek met een vriend over passie, over hoe we daar zijn gekomen, over boeken die ons het meest inspireerden en over gewoontes die zorgen voor energie en geluk. Het riep een gevoel van enthousiasme en blijdschap in me op. Een gevoel van inspiratie en zingeving. Een gevoel van "dit is het, hier gaat het leven om". Een gevoel van willen opspringen in euforie, in liefde en plezier.


Je leest het eigenlijk al terug in wat ik hier schrijf, ikzelf heb dit heel lang niet gekend. Ik heb heel lang weinig tot geen contacten gehad die me dit gevoel gaven. Van de 33 jaar dat ik leef heb ik dit 25 jaar niet gehad. Ik heb na die 25 jaar iets geleerd. Ik heb geleerd dat je dit soort gesprekken kunt opzoeken. Dat je jezelf in gesprekken kunt aanleren om te praten over onderwerpen die jou het meest energie geven. En dat de ander hier eigenlijk ook op zit te wachten. Puur omdat deze er vrolijk en enthousiast van wordt. Er begint iets te broeien als je het met mensen hebt over je passie, over jouw manier van betekenis geven over jouw diepste waarden, over de reden waarom jij op aarde bent.

Je bent deze gesprekken waard

Vroeger had ik nooit gedacht dat dit soort gesprekken en contacten ook voor mij mogelijk zouden zijn. Ik dacht dat ik niet leuk genoeg was, of te dom. ik dacht dat ik dit soort gevoelens niet mocht voelen of dat ik er niks aan had omdat ze toch weer voorbij gingen. Misschien heb of had jij dat ook en twijfel je aan jezelf of je dit soort contacten wel waard bent. Het is goed om te leren hiermee te stoppen. Het brengt je niet verder. Je bent het namelijk zeker waard, echt waar! Ook jij kunt een waardevol netwerk vinden. Het kan je lukken je netwerk op dit gebied te vergroten. Je kunt het leren opzoeken, uitbreiden, er steeds meer van zoeken en creëren. in je leven. Puur omdat je je bewust kunt leren worden van het grote belang ervan. Dat je de manier waarop je denkt kunt leren veranderen zodat je gaat geloven dat je je eigenlijk altijd op zo'n enthousiaste en passievolle manier zou kunnen voelen. Dat je gaat geloven dat dit echt mogelijk is. Dat je jezelf kunt aanleren hier op aan te sturen, hier naartoe te werken.

Een netwerk hebben met mensen waarin je goede gesprekken kunt voeren is dus ook voor jou mogelijk. Dit is zelfs essentieel om dit voor elkaar te krijgen. Gesprekken met mensen leren voeren die al doen wat jij zou willen doen of die zijn zoals jij zou willen zijn, brengen je verder, ze brengen je geluk. Dit soort gesprekken met mensen is waar je naar op zoek moet. Ik gebruik het woord "moet" bewust, omdat het echt van levensbelang is.


Hoe je meer waardevolle contacten kunt creëren

Het is goed om te kijken naar je huidige netwerk op dit moment. Je vriendenkring, famillie en ander mensen die je vaker ziet. Je zou een lijstje kunnen maken van deze mensen. Maak twee kolommen. Zet deze mensen in een linkerkolom en schrijf dan in de rechterkolom met welke van die mensen je wel eens zo'n verbinding hebt gevoeld als ik hierboven in het voorbeeld heb gegeven. Denk klein, een moment van vervoering, van blijdschap, van inspiratie. Een moment van hard lachen: een moment van alles om je heen vergeten en alleen de ogen zien van de ander.

Als je het niets vindt om lijstjes te maken, dan is het goed om er even voor te gaan zitten. Ga zitten in een stille ruimte met weinig afleiding. Het kan helpen je ogen te sluiten en vervolgens de mensen die dichtbij je staan langs te laten komen. Je ziet ze levendig voor je. Denk vervolgens eens aan die momenten zoals hierboven beschreven. Momenten van vervoering. De gesprekken waarin je een nieuwe allesomvattende kijk op iets kreeg. Kijk of ze opkomen als je er voor gaat zitten. Het kan even duren. Geef je zelf minimaal een half uur. Je bent nu zover gekomen met lezen dat je niet meer terug kan. Het is noodzakelijk dat je het gaat toepassen. Neem morgen de tijd om wat je vandaag leest uit te proberen. Als het voor je werkt, doe het dan nog eens, en dan nog eens en nog een keer. Misschien is dit namelijk hetgeen wat er voor kan zorgen dat je je netwerk op waarde kan gaan leren waarderen Voor mensen met een klein netwerk Het kan ook zo zijn dat je weinig of geen van dit soort contacten hebt (net zoals ik had). Dat je bij het lezen van het voorgaande blank bleef, en dacht het zal allemaal wel, dit is weer zoiets wat ik niet kan. Voor jou is deze blog nog belangrijker dan hij al was. Mensen zijn gemaakt om van elkaar te leren. Mensen zijn gemaakt om contact met elkaar te hebben. Als je weinig of geen mensen dichtbij je hebt waarvan je kan leren, is het zaak om hier zo snel mogelijk wat aan te veranderen. Dit is eigenlijk voor iedereen die meer contacten. Voor iedereen die zich misschien wat eenzaam voelt of juist wilt leren netwerken. Als je geen of weinig mensen hebt in je netwerk doe dan het volgende: Je hebt altijd wel 1 of 2 mensen die je kent. Misschien is het een ouder, vader moeder, of een vriend die je al een tijdje niet hebt gesproken. Formuleer eerst met wat voor persoon je in de ideale situatie een vriendschap zou willen opbouwen. Op welke aspecten lijkt hij op jou, in welke aspecten kun je van hem of haar leren? Denk in een ideaalbeeld. Als alles mogelijk was, als ik de perfecte vriendschap zou hebben, waar zou die dan aan voldoen? Maak er een lijstje van en kies dan de top 3 belangrijkste eigenschappen waar iemand aan zou moeten voldoen.

Laat je introduceren Bel vervolgens dit 1e contact op of nog beter, spreek er mee af. Je kan ook gewoon een whatsappje sturen, dit is lekker laagdrempelig. Vraag vervolgens aan deze persoon of hij of zij iemand in het netwerk heeft die aan deze 3 belangrijkste eigenschappen voldoet. Als dit het geval is zou je kunnen vragen of hij/zij je wil voorstellen of introduceren. Of vraag gewoon of je he mag zodat je deze zelf kan benaderen.


Denk in mogelijkheden, niet in wat er kan mis gaan. Kwetsbaarheid opzoeken, je schaamte omarmen, dit gedrag en deze emoties gaan we vaak uit de weg. Terwijl ze ondergaan er juist voor zorgt dat je krijgt wat je wil. Schaamte is de meest pure menselijke emotie die er is. Het is meer dan zonde als je deze uit de weg gaat. Schaamte is zo belangrijk dat ik hier een volgende blog verder over zal schrijven.

Bouw zekerheidjes in waarmee je weet dat je met de moeilijke gevoelens die opkomen om kan gaan. Schrijf op waar je dankbaar voor bent, denk aan de momenten waarop jij mooie prestaties hebt neergezet, waarin je complimenten kreeg. Haal alles aan om door te zetten, om de nieuwe contacten te vinden. Alleen dan vind de gewenste verandering plaats. Ik wens je veel succes en doorzettingsvermogen, if you can dream it, if you can think it, then you can do it.


5 keer bekeken0 reacties

© 2021 SPORTSCHOOL VOOR DE MIND

Privacy

Algemene voorwaarden

  • YouTube Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
  • Facebook
  • Instagram

KVK 65484630

IBAN: NL45 INGB0650436008

BTW: NL122388070B01