Hoe weet ik nou echt wat ik wil? Vind waar je plezier in hebt!

Het is vaak gezegd, je denkt het vaak en je hoort het vaak langskomen: hoe vind je nou wat je écht wil in het leven? Eindeloos veel boeken zijn hierover geschreven. Eindeloos veel gesprekken heb je misschien gevoerd. Eindeloos veel heb je hierover gepiekerd, maar wat is het nou echt? Wat wil je nou eigenlijk het liefst? In deze blog een poging jou verder te helpen bij het beantwoorden van deze vragen!

Weten wat je wilt bereiken door te ervaren en terug te blikken.

Hoe weet je nou in godsnaam wat je wilt in je leven? Zoveel mensen zijn hier mee bezig, maar hoe kom je er nou echt achter? Eigenlijk is het redelijk simpel, neem de tijd om na te denken over waar je nu of in het verleden plezier in hebt gehad. Wat je het meest makkelijk afging en waar anderen waardering voor hebben gegeven terwijl je zelf dacht "dat kan toch iedereen ?". Blik terug op die momenten waar je vol energie zat, waar je nu nog energie van krijgt als je er aan denkt. Begint het te borrelen?


Iedereen heeft dit soort momenten meegemaakt. Jij dus ook! Als je het niet kan vinden, kijk dan terug naar momenten in je werk. Wat waren prestaties die anderen waardeerden? Waar je lof voor kreeg en die je eigenlijk geen enkele moeite kosten? Nog geen helderheid? Kijk terug naar je studententijd, je vakanties of de dingen die je met vrienden deed. Wat heb je daar voor elkaar gekregen waar anderen je voor roemden? Hieronder een persoonlijk voorbeeld van hoe het mij duidelijk werd.


Persoonlijk voorbeeld.

Dit was namelijk een overwacht moment, maar wel een logisch gevolg van. Ik liep buiten in Utrecht langs de kromme rijn. Ik had net gelezen in het boek: 80/20 (ook over persoonlijke effectiviteit). Het ging over wat je moet doen waar je het meeste plezier in hebt, dat je op die manier vindt waar je goed in bent en wat je wil. Daarnaast was ik ook in de ban van het boek: de meeste mensen deugen (van Rutger Bregmans). De laatste jaren was ik aan het struggelen geweest. Ik was uitgevallen op mijn werk en leek steeds in de zelfde valkuilen te lopen als ik me weer beter voelde. Tot op dat moment aan de kromme rijn. Ik dacht namelijk plotseling aan boeken over persoonlijke ontwikkeling en dat ik deze niet meer zoveel las. Ik verslond deze boeken vroeger namelijk. Ik kon er niet meer ophouden, maar om de één of andere onbeduidende reden was ik hiermee gestopt. Het zelfde gold eigenlijk voor zelfsturend werken. Zoals ze dat bij buurtzorg doen (niet bekend met buurtzorg? Kijk dan eens de tegenlicht aflevering over buurtzorg terug, erg de moeite waard) en hoe dicht dat eigenlijk uitkomt bij wie we als mens in de kern zijn: dingen voor elkaar doen en elkaar helpen (we deugen echt, we deugen!).

Bij deze gedachte kwam er een enthousiasme en plezier terug waar ik in het verleden veel mensen mee heb geïnspireerd en verder geholpen, maar die ik was kwijt geraakt door twijfel en wantrouwen. Waar van ik niet door heb gehad dat het er mocht zijn of dat het überhaupt belangrijk was. Vanaf dat moment kon ik alles plaatsen en vervolg stappen nemen.


Inzichten.

Nu beginnen er misschien bij jou ook dingen naar voren te komen (zo niet, keep trying, je zal het vinden!). Schrijf ze meteen op of spreek ze in op je mobiel om later uit te werken. Ga er echt voor zitten en prik hiervoor NU! een moment in agenda. Denk niet "Dat komt wel" maar zet het en in, anders blijf je achter je eigen staart aan lopen. Nu of nooit! Lees het bovenstaande nog een keer op dat moment en ga ermee aan de gang.

Zoals je hierboven las is het bij mij ook niet van het ene op het andere moment gekomen: het besef dat ik wist wat ik wilde. Er waren een aantal vragen voor nodig die ik hierboven met je heb gedeeld. Vervolgens op een onverwacht moment werden deze vragen beantwoord, op een moment dat ik mijn onbewuste zijn gang kon laten gaan. Dit kan voor jou ook een mooie manier zijn om het te vinden!


Daarom hieronder in 3 stappen weergegeven:


1: Vind waar je het meeste plezier in hebt, door terug te blikken op het verleden.

2: Schrijf wat je vindt op en prik een moment om er verder over na te denken.

3: Ga vervolgens iets anders doen dan denken, het liefst iets fysieks, en laat je onbewuste zijn werk doen!


Als je toch nog niet weet wat je wilt? Schroom niet om contact op te nemen, ik help je graag verder! Want in de kern zijn we als mens goed en samen komen we waar we willen zijn. Zonder al die boeken en misschien zonder deze blog had je het nooit gevonden. Je hebt alleen soms een zetje nodig. Zoals eerder: keep trying! Je zal het vinden!

Heb je gevonden wat je wilt zet het dan om in doelen en acties en werk hier consistent aan, dan zal je het bereiken.


In de volgende blog meer over dit omzetten van wat je wilt in doelen en acties. Lees ik je dan weer?

Fijne dag!


24 keer bekeken0 reacties

© 2021 SPORTSCHOOL VOOR DE MIND

Privacy

Algemene voorwaarden

  • YouTube Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
  • Facebook
  • Instagram

KVK 65484630

IBAN: NL45 INGB0650436008

BTW: NL122388070B01