Nr8. Hoe begin je je eigen groep en kan je 100% blijven oefenen zonder er moeite voor te doen?

De kracht van het leren van mindfulness en meditatie zit hem vaak ook in de groep. Het is niet voor niets dat de meeste cursussen pré corona altijd live waren. Maar waarom hebben we elkaar nodig om te leren mediteren en ontspannen? En kunnen we ook zelf zo'n groep opzetten? In deze blog gaan we op zoek naar antwoorden


Victor heeft net een paar weken de mindfulness training afgerond. In de laatste sessie was hij enorm blij met de resultaten die hij heeft geboekt: meer zelf liefde, minder stress, meer overzicht. Maar toch begint hij te merken dat het oefenen er een beetje bij in schiet. Het is deze week maar 3 keer gelukt in plaats van de 7 keer dat hij normaal oefent en hij voelt zich moe en gestrest. Hij baalt hiervan en geeft zichzelf de schuld en begint te piekeren net als vroeger: "heb ik het dan allemaal voor niks gedaan? Ik kan ook niks vol blijven houden.. Ik wou dat ik meer discipline had".


Hoe heeft dit kunnen gebeuren?


De effecten van groepstrainingen en interventies zoals mindfulness en meditatie cursussen zitten hem in de regelmaat van sessies, de verdieping met de groep, bestuderen van teksten en het zelf thuis oefenen. Als de groep weg valt staat iemand er opeens alleen voor en vallen de elementen van de groep en de verdieping weg. Hoe moet hij of zij dan plotseling de discipline hebben om dagelijks te oefenen en er mee verder te gaan? Deze vraag is voor veel mensen bijna niet te beantwoorden en daarom is het goed om een groep te hebben of zelf op te zetten om te blijven oefenen. Het liefst bestaat deze groep uit mensen met wie je ook de training of cursus hebt gevolgd, omdat je daar een band mee hebt opgebouwd en samen ervaringen hebt gedeeld.


Een band ontstaat in de training vooral door het delen, de kwetsbaarheid, maar ook door iets wat je misschien niet verwacht: gewoon door in totaal 20 uur (duur van een mindfulness training) met elkaar in een ruimte zijn. Hierbij werk je samen aan het behalen van je persoonlijke doelen, doordat je van elkaar leert, praat over je gevoelens en tips en ideeen krijgt over hoe je kan blijven oefenen


Verder is een interessante vraag: zijn er ook andere branches waar we van kunnen leren? Jazeker! Als je kijkt naar hoe groepen werken als klassen op bijvoorbeeld scholen en universiteiten, hier kan je elementen uit meenemen. Ook kan je leren van software ontwikkelaars of IT bedrijven waarin ze samen problemen oplossen zoals hackatons en dingen organiseren om elkaar verder te helpen of om nieuwe mensen te ontmoeten.

Wat hiervan kunnen leren als je het toepast op mindfulness en meditatie cursussen? Ze hebben een gezamenlijke missie: samen leren en kennis delen, dat ze me elkaar kunnen discussiëren via fora en dat er een leraar is die het in goede banen leidt. Het is vaak zo dat als je niet iemand hebt die wat kennis en inzicht heeft in de te leren activiteit of vaardigheid er dingen mislopen. Dit klinkt logisch als wat en is het ook.

Voor nu zit de schrijf tijd er weer op. Samenvattend hebben we in deze blog hebben gekeken naar wat een groep een groep maakt en waarom dit belangrijk is voor het leren van mindfulness of meditatie. Ook hebben we gekeken of we zelf een groep op kunnen zetten, dit is zeker het geval alleen moet deze groep wel bepaalde voorwaarden hebben om je er betrokken bij te voelen.


Als je de omstandigheden zo maakt dat mensen zich betrokken blijven voelen bij de groep en zich er veilig en gewaardeerd voelen kan het er toe leiden dat je 100% blijft oefenen!

Dus als Victor een groep had gehad waarin hij verder had kunnen gaan waar hij gebleven was na de mindfulness training dan was het waarschijnlijk geen enkel probleem geweest om te blijven oefenen. Dit tipt de essentie aan van waarom een groep belangrijk is om je vaardigheden te blijven ontwikkelen en dus ook om te blijven oefenen.


Bedankt dat je de tijd hebt genomen om dit te lezen!

Suggesties, ideeën of tips? Laat het weten!7 keer bekeken0 reacties

© 2021 SPORTSCHOOL VOOR DE MIND

Privacy

Algemene voorwaarden

  • YouTube Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
  • Facebook
  • Instagram

KVK 65484630

IBAN: NL45 INGB0650436008

BTW: NL122388070B01