3 manieren hoe meditatie voor je kan werken: liefde, concentratie en inzicht.

Bijgewerkt: 25 jul 2020

Wie wil dit nou niet: liefdevol naar jezelf en anderen zijn, regie hebben over je mind/gedachten en inzicht krijgen in hoe je negativiteit oplost?

Dit is wat ik in mijn laatste 10 daagse stilte retraite dag in dag uit hoorde. Na talloze keren eerder deze retraite vorm te hebben gedaan kwam het deze keer echt bij me binnen: deze 3 dingen zijn inderdaad mogelijk en wel hier en nu, direct bereikbaar voor iedereen. Ze zijn niet beschikbaar door er over na te denken of door er naar op zoek te gaan, maar door het zelf te ervaren. Een persoonlijk voorbeeld hierover: In eerdere retraites verloor ik me eigenlijk altijd weer in het hoe. Het nadenken over hoe je dan toch van je problemen af komt, hoe meditatie werkt en of dit dan wel de juiste manier is. Dit zorgde voor enorme spanningen in mijn hoofd en lichaam en uiteindelijk zelfs voor overspannenheid en ziekte. Maar hoe vaker je mediteert, hoe eerder je gaat realiseren: er is geen hoe. Er is geen knop of pil om ergens meteen te zijn. Er is geen doel of resultaat wat je nastreeft als je mediteert. Er is geen oplossing voor je probleem in de zin dat je mind dit kan bedenken. Het nastreven hiervan kan je zelfs nog verder weg houden van waar je wilt zijn!


Niet voor niets is een belangrijke quote voor wat je ook maar wil leren of bereiken met meditatie: "geloof niets wat een ander zegt ga zelf op onderzoek uit".


1 Liefde voor jezelf en anderen Door eerlijk te zijn naar jezelf, andere mensen niet te bedriegen of benadelen en puur en eerlijk te leven zal meditatie je eerder brengen waar je wilt zijn. Door op deze en manier in het leven te staan is het eerder mogelijk liefde en verbinding te realiseren. Je hebt namelijk geen dingen meer om over te gaan piekeren of om spijt over te hebben die je anders had willen doen. Je weet: mijn acties hebben niemand benadeeld dus kan ik tevreden zijn over mezelf en misschien zelfs mezelf gaan liefhebben.


2 Regie over je mind/gedachten

Door langere tijd je aandacht op 1 punt te richten zal je merken dat je steeds minder wordt afgeleid. In de meeste vormen van meditatie wordt hiervoor de adem gebruikt. "Je brengt je aandacht naar je adem en merkt op als je bent afgeleid" is een vaak gehoorde instructie. Door steeds weer terug te komen als je wordt afgeleid ontwikkel je de regie over het denken en je reactie patronen. Je realiseert dat aandacht altijd hier en nu is en dat je zo in charge kan komen en zelf keuzes kan maken waar je achter staat. Het is een heerlijk besef dat je aandacht maar 1 ding tegelijk kan en dat je daar op bovenstaande manier van kan gaan profiteren. Want een geconcentreerde aandachtige geest draagt het zaadje van inzicht met zich mee.


3 Inzicht in hoe je de negativiteit in jezelf kan oplossen


Door vervolgens je aandacht te richten op de processen die zich binnen in jezelf afspelen kan je negativiteit oplossen. Onder negativiteit verstaan we trauma's, moeilijke gevoelens en gedachten en andere opgeslagen ervaringen. Aandachtig zijn bij mentale en fysieke sensaties in je lichaam met het bewustzijn van het feit dat alles veranderd is hierbij belangrijk. Door te observeren in plaats van te reageren en door stil te staan bij de sensaties die constant veranderen kan je uiteindelijk de negativiteit in jezelf aanpakken en zelfs oplossen.


Door op deze manier verder te gaan met meditatie of mindfulness zorg je ervoor dat je steeds vrijer en lichter gaat leven en zo minder geleefd wordt door je automatische patronen. We wensen je veel succes op jouw reis naar meer zelfinzicht, liefde en misschien zelfs geluk! Als je vragen hebt over hoe je mediteert of gewoon meer wilt weten over meditatie, boeddhisme etc. stuur dan een bericht naar sportschoolvoordemind@gmail.com Wil je meer van dit soort informatie en blogs lezen? Klik dan hier en laat je mail adres achter.


Bedankt voor het lezen!

27 keer bekeken0 reacties

© 2021 SPORTSCHOOL VOOR DE MIND

Privacy

Algemene voorwaarden

  • YouTube Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
  • Facebook
  • Instagram

KVK 65484630

IBAN: NL45 INGB0650436008

BTW: NL122388070B01